top of page

KORONA AŞISI ( BİONTECH/SİNOVAC) OLMALI MIYIZ?

Koronavirüs Kalıcı İzler Bırakabilir Mi?

Hastalığın çok yeni olmasından dolayı elde uzun vadeli etkileri inceleme de kullanılacak herhangi bir veri yok.

Bağışıklık sistemi aşırı çalışıp akciğerlere hasar veren hastalarda, akut solunum sıkıntısı sendromu (AROS) rastlanabilir. Fizyoterapist Twose, beş yıl sonra dahi fiziksel ya da psikolojik sorunlar yaşanabileceğini gösteren veriler elimizde mevcut diyor.Bazı durumlarda hastalığı hafif atlatanlarda bile sürekli halsizlik gibi kalıcı izler oluşma ihtimali de gözardı edilmiyor.



İrlanda'da yapılan bir araştırmaya göre araştırmaya katılanların yarısında virüse maruz kaldıktan 10 hafta sonra bile yorgunluk belirtileri görülmüştür.Hastaların üçte biri 10 hafta sonra hala işe dönemeyecek durumdaydı.

Uzun Süre Geçmeyen Belirtilerin Nedeni Ne?

Bilim insanları koronavirüs belirtilerinin neden bazı kişilerde uzun süre geçmediğine dair fikirler yürütse de net bir cevaba sahip değiller.Virüsün vücudun büyük kısmıdan atılıp bir bölümünde tutunması bir nedeni olabilir.

King's College' den Profesör Tim Spector " Uzun süreli ishal varsa virüs bağırsakta tutunmuştur, koku kaybı geçmediyse sinir sisteminde tutunmuştur ve sorun bundan kaynaklı olabilir" demiştir.

Bazı uzmanlar covid sonrasında bağışıklık sisteminin normale dönmediğine ve uzun süreli belirtilerin arkasında bunun olduğunu söylüyorlar.





Türkiye'de şu ana kadar kullanım onayı almış 3 aşı bulunuyor.Bu aşıların her biri farklı üretim teknolojilerine sahip. Bu aşıların çeşitli yan etkileri elbette var.Ancak aşıdan sonra hiç bir yan etki hissetmediğini söyleyen aramızda çok sayıda insan var.

İlk kez bir virüse karşı yaygın bir şekilde mRNA tekniği, özellikle Pfizer/Biontech aşısıyla ilgili asılsız ve bilimsel hiçbir temele dayanmayan çok sayıda komplo teorisi ve spekülasyonun doğmasına neden oldu.


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği Genel Sekreteri Profesör Doktor Murat Akova bugüne kadar yayınlanmış bilimsel araştırma raporlarını inceledi. 16-24 yaş grubu arasında görülen kalp zarı iltihabı ve kalp kası iltihabı vakalarının ortaya çıktığını ancak büyük çoğunluğunun tamamen iyileştiğine dikkat çekti.

Yani çoğunlukla gençler de görülen bu yan etkiler geçici ve kendi kendine iyileşiyor.

Bu verilerin ışığında Biontech aşısının zararları şu an için hurafelerden ileriye gitmemektedir.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page