top of page

IRKÇILIK NEDİR?


Amerika'da BLACK LİVES MATTER cümlesi neden slogan olmuştur?

Irkçılık bir ayrımcılıktır.Ayrımcılık ise; bir insana ya da bir insan grubuna, belli bir özelliği nedeniyle eşitsiz veya farklı muamele yapılması ayrımcılıktır. Bunun insana avantaj veya dezavantaj sağlaması ayrımcılık olduğu gerçeğini değiştirmez.

1619 yılında bir Hollanda gemisinin 20 Afrikalıyı İngiliz kolonisi olan Virginia'ya getirmesiyle Amerika'da kölelik başlamıştır.

1865 yılında iç savaşın bitmesiyle Abraham Lincoln yaptığı anayasa düzenlemesiyle köleliği kaldırdı.Fakat bu düzenlemeye rağmen Afrika kökenlilere uzun yıllar ikinci sınıf insan uygulaması yapıldı.

Dünya da ve Amerika da ırkçılık yapan insanların yüzyıllardır atalarının ya da mensup oldukları çevrelerinin etkisinde kalarak ön yargılı bir şekilde düşünüp öyle davrandıkları görülmüştür.

Irkçılık adına kötü muamele eden kişilerin bu kişileri insan olarak görememeleridir.

Onları hayvan veya bir obje gibi görüp öyle muamele etmelerinden kaynaklanmaktadır.

Yani yüzyıllarca hatta bin yıldan fazladır; kötü muamele gören Amerikadaki Afrika kökenli insanlar, corona salgınından sonra daha çok işsiz ve aç kalmış. Amerikadaki sağlık sisteminin paralı olması sebebiyle sağlık hizmeti alamamış ve tabii ki George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi bardağı taşıran son damla olmuştur.



İşte bu yüzden BLACK LİVES MATTER yani SİYAH HAYATLAR ÖNEMLİDİR cümlesi slogan olmuştur. Çünkü 1000 yıldan fazladır onların hayatları hiç mi hiç önemsenmemiştir.

Dünya'da hiç başka bir ırk bu kadar uzun süre ve çok fazla kötü muamele ve ikinci sınıf insan uygulaması görmemiştir.

İşte bu yüzden;

BLACK LİVES MATTER



113 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page